onsdag 2 september 2009

Nyhetsbrev 081230‏

Hej på er alla sångstarar,

Då var det dags för årets sista nyhetsbrev.

De tre grundpelarna i livet som gör att man mår bra är ju de tre V'na i livets kostcirkel.
Det är en urgammal tre-enighet som funnits sedan den första urmänniskan hittade en stubbe att trumma på och råkade få i sig fel sorts svamp och sedan delade med sig av det till sina vänner.

Det jag pratar om är VIN, VÄNNER och VINYL. Det där med vinyl drog jag till med för att det skulle bli tre V, men kärt barn har ju många namn. Vin, kvinnor och sång är ju också en variant. För att inte tala om Sex and Drugs, and Rock'n'roll.

Om vi börjar med Vin, så är det ju den krydda vi ofta behöver för att stämma in stämbanden, få tungan att lossna och lätta på hämningarna.

Vänner, (många av de bästa återfinns på denna mailinglista) är något ovärderligt som nog är det viktigaste man har. 2008 har varit ett extra konstigt och tufft år för många av oss, och då är det extra viktigt med vänner som ställer upp.

Vinyl, eller sång och musik, gör mig också alltid glad. Att bara lyssna, i köket eller i bilen eller att bygga ihop karaokelåtar, eller att spela live med rockbandet på jobbet. Eller när en av vännerna som ALLTID ställer upp, hänger med till London på Madnesskonsert.



Nu till nyheterna på karaokefronten.

NYA LÅTAR

Först ut en låt önskad av Samuel. Byggde ihop den på ett knappt par timmar efter att ett SMS anlänt när låten framförts av en kör i TV4's program körslaget. Låten är från Sven Erik Fernströms (nu 66 år gammal) 16'e album från 1979. Alltså ÄNNU en gammal goding från Samuels önskelista ;-)

Jerry och hans band slog igenom 1963 då de för övrigt var förband på Beatles Sverigeturne.

* Jerry Williams - I Can Jive

Sedan har vi en låt som släpptes 1980, önskad av Pär.
Bossen (Bruce Frederick Joseph Springsteen) är nu 60 år gammal.

Det tog ett tag att bygga karaokelåten för det är extra lurigt att spela en låt på keyboard när man inte kan melodin. Och sedan har jag lite svårt för Bruce, men Pär hade bara en enda önskan, och har inte fått någon låt tidigare.

Working on a Dream heter för övrigt nästa (det 16e) album som släpps i slutet av januari 2009.

* Bruce Springsteen - The River


Madness, madness they call it Madness. Madness, madness I call it Gladness. På förekommen anledning kommer nu ett extraryck med Madnesslåtar. Att det inte varit så många låtar innan beror på att jag har prioriterat bred dansglad partymusik tidigare.
Många har ju svårt att tillgodogöra sig det taktfasta och tonartsskiftande låtar från det brittiska kultbandet.
Madness har en kultstatus i England som är svårt att göra en liknelse med i Sverige, kanske Gyllene Tider (eller inte). Henka och jag såg Madness den 19e i London O2-arena inför 20.000 mogna åskådare. Det är samma publik som på åttiotalet, inte massa nya unga fans som ju Gyllene Tider har lättare att dra till sig. Men med Madness handlar det ju mer om komplicerad musik, udda takter och texter om den brittiska vardagen. Inga banala texter om hjärta och smärta här inte.

Från deras andra album ABSOLUTELY (1980) kommer denna låt som handlar om deras skoltid där allt man lärde sig var hur man tänjer men inte bryter skolans regler. "Baggy trousers dirty shirt. Pulling hair and eating dirt"

* Madness - Baggy Trousers

Från albumet SEVEN (1981) kommer nästa två låtar. Här börjar deras ska-takt dämpats, men däremot finns det karakteristska taktfasta Madnesssoundet som Mr. Barso bidrar med på sitt piano. Den starka Cockney-accenten avtar också.

Den första låten handlar om en småtjuvs försök att slingra sig ur en situation. En av mina favoritfraser från denna låt är den fyndiga "I'm as honest as the day is long. The longer the daylight the less I do wrong."
Låten är tacksam för Madness att köra på konserter då hela publiken vrålar med i "One Two Three" i refrängerna.

* Madness - Shut Up

Och här en låt som handlar om den stressiga kontorsarbetaren med plommonstop på huvudet som inte lyder omgivningens råd att stressa av. Han dör i hjärtinfarkt.

* Madness - Cardiac Arrest

Denna låt har bland annat använts i en reklamfilm för bilar i Japan. En favoritlåt för många Madnessfans eftersom det är en av de låtar där ska-beatet återuppstår.

* Madness - In The City

Madness har engagerat sig i Greenpeace och när de var som mest aktiva med välgörenhet så gjorde de denna upplyftande calypso-låt från 1983 om vänskap och fred.

* Madness - Wings Of A Dove

Not.
Madness formades under åren 1976-1979 under namnet The North London Invaders och bytte sedan namn till Madness 1979 efter att ha spelat låten "Madness".

Det var allt för denna gång...

Gott Nytt år 2009 och ROCK ON !!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar