onsdag 2 september 2009

Nyhetsbrev 090329‏

Hej alla Karaoke party lovers,

Det har varit regelbundet nya låtar nu ett tag, en gång i veckan. Men nu kommer våren och då kommer troligen andra sysslor att ta över min fritid. Fast det är inte så mycket att ta tag i på kåken utomhus längre. Det mesta är klart. Ett altantak ska bytas ut i alla fall.

Helgen var lugn, den började med att Per och jag hejade fram Dolphins till en seger mot Sundsvall i den första semifinalen i Stadium Arena.

Jag undrar hur en sån där jättebasketspelare resonerade när han skulle välja sport. "Hmm jag är 2.10 lång undrar vilken sport jag ska välja? Pingis? nej visserligen kan jag gå bredbent över pingisbordet, men.... jag får fundera vidare."

Det var första gången vi var inne i den här nya arenan och den var fin. Dock kunde Pera som är elektriker konstatera vissa skönhetsfel i elinstallationerna i hallen.

Förutom basket/handboll finns en inomhusfriidrottsarea i byggnaden. Det var en drös anorektiska friidrottare som tränade där inne genom att springa runt runt. Det var jobbigt, vi blev yra i huvudet av att titta på.


Den här veckan har jag fokuserat på SVENSKA KLASSIKER. Jag har fnulat ihop fem stycken.

Elektriker till vardags fick han sin plats i rampljuset då den här låten blev en mycket stor hit 1969 när den spelades i en Åsa-Nissefilm. Han hade gett ut låten redan 1963, men den version som blev en hit var inspelad 1966 och hade via studentkretsar spridits runt landet. Verserna pratas igenom och hela låten är väldigt udda. Trots detta toppade "Rosen" Kvällstoppen i 5 veckor. Låten har sedan dess förföljt honom. Qvick fick aldrig någon mer märkbar skivframgång. - Wikipedia
* Arne Quick - Rosen

Här har vi en låt från 1972 om en hemmafru från från Kumla som vet hur man skakar loss. Låten är önskad av personer som vet vad Kumla går för.
Här kommer....
* Stefan Rüdéns - Sofia dasar go go

Jan Stefan Vilhelm Rüdén, född 11 juli 1947 i Nyköping, är en schlagersångare som hade framgång på svensktoppslistan med schlagern Sofia dansar go-go och Ave Maria.
Stefan Rudén blev relegerad från Björkviks läroverk efter att ha placerat en huggorm i en bandspelare. Han var mycket talför, sjöng som barn duett med Åke Grönberg, piggade upp
sina skolkamrater i realskolan med roliga historier.
Ett genuint intresse för naturen gjorde att han fick resa med Jan Lindblad på en expedition.
Båda var mycket sjuka när de återvände. Stefan bor numera i Kolbäck och uppträder ofta, till exempel sommaren 2006 på Borgholms camping, under årets Club Corvette-träff.
- Wikipedia

1979 satt Ted framför flygeln och vann svenska uttagningen till melodifestivalen.
YouTube-länken visar hans framträdande i festivalen, men till Ultrastar har jag lagt in en skönare musikvideo till låten. Dock sjunger han på engelska i videon så ibland kan det se konstigt ut eftersom karaoken är på svrenska. Den engelska titeln är något mer avancerad än den svenska, nämligen Satellite.
* Ted Gärdestad - Satellit

Ted Arnbjörn Gärdestad, född 18 februari 1956 i Sollentuna.
1980 kom han i kontakt med den religiöse ledaren Osho, Bhagwan Shree Rajneesh, vilket så småningom ledde till att han gick in i Bhagwans sekt och tog avstånd från sitt tidigare liv. Han kallade sig Swami Sangit Upasani, gick som alla Bhagwan-lärjungar klädd enbart i rött och gjorde många resor till rörelsens högkvarter i Oregon där han bl.a. var diskjockey.
Han begick självmord, 41 år gammal, genom att kasta sig framför ett tåg vid Häggviks station i Sollentuna den 22 juni 1997.
- Wikipedia

Nu tar vi några mindre kliv framåt i historien och plockar fram en raggarrocklåt från 1981.
* Eddie Meduza - Mera Brännvin

Eddie Meduza, eg. Errol Leonard Norstedt, född 17 juni 1948 i Varberg, död 17 januari 2002
i Nöbbele, Växjö Hösten 1981 åtalades Errol för rattfylleri och dömdes till en månads fängelse, ett straff skulle börja avtjänas på Skänninge fångvårdsanstalt först i september 1982.
Väntan på domen blev svår och Errol började dricka allt mer för att försöka glömma det som väntade.
Själva fängelsevistelsen blev dock kort. Efter bara fyra dagar fick han diagnosen nervsammanbrott" och överfördes istället till Falbygdens mentalsjukhus där han fick vård under den resterande strafftiden.
Tiden bakom lås och bom hade dock inte botat den alkoholism som han börjat utveckla och drickandet fortsatte nästan direkt efter att han blivit satt i frihet. Han hade nu också en turné inbokad som han beslutat sig för att fullfölja, något som inte påverkade hans drickande i någon positiv mening.

Han försökte flera gånger ta sig ur sitt missbruk. Under en turné tillsammans med Svullo 1993 kollapsade Norstedt på väg till en spelning och fick diagnosen förstorat hjärta (kammarhypertrofi).
Norstedt ändrade livsföring omedelbart, slutade att dricka och började träna. Trots detta fick Norstedt flera återfall i sin alkoholism och någon gång mellan klockan 2 och 3 på morgonen den 17 januari 2002 avled Norstedt av en hjärtinfarkt.
Fram till sin död skrev Eddie över 900 olika visor och sketcher som idag är spridda på nästan 90 album och kassetter. Ingen vet riktigt hur mycket outgivet som finns. De första kassetterna är idag åtråvärda och mycket ovanliga samlarobjekt och priserna på hans övriga verk har stigit dramatiskt under senare år.
- Wikipedia

Nog med dysterheter...Året innan gjorde Trazan och Banarne succe och tillsammans med Janne Schaffer och kompani kom den här låten fram.

* Electric Banana Band - Banankontakt av tredje graden

1976 fick grafikern Lasse Åberg i uppgift att göra en serie barnprogram för SVTs räkning. Resultatet blev Trazan och Banarne. Lasse och Klasse Möllberg lät bygga om en studio till djungel, och blev själva värdar. Programmen sändes 1976-1978 och sågs av en talrik tittarskara.
En morgon under första säsongen sågs programmet av 100 % av landets barn enligt en dåtida undersökning.
När SVT senare skulle reprisera första säsongen hade banden av misstag blivit raderade genom att numren för två olika programserier hade förväxlats. Åberg och Möllberg bestämde sig då för att göra en helt ny serie, som sändes 1980. Till denna serie bildades studiobandet Electric anana Band, där Janne Schaffer fanns med från starten under namnet "Zebran".
- Wikipedia


Rock on

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar